Μενού

Ποιοι Είμαστε


Η Ομάδα Παραγωγών Νηλέας ιδρύθηκε στις αρχές του 2002 με έδρα τη Χώρα, από 55 ελαιοπαραγωγούς ιδρυτικά μέλη, από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας. Σκοπός τους ήταν να εφαρμόσουν στα αγροτεμάχια τους σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής, ήταν μάλιστα τότε το πρώτο οργανωμένο σχήμα στη χώρα μας που συστάθηκε για αυτό το σκοπό στην καλλιέργεια της ελιάς.

Το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης εγκαταστάθηκε με την τεχνική υποστήριξη της ΡΟΔΑΞ ΑΓΡΟ ΕΠΕ το οποίο εξελισσόταν συνεχώς με έμφαση στην περιβαλλοντική διαχείριση ελαιώνων.

Σταθμός στην πορεία της ΟΠ Νηλέας ήταν η συμμόρφωση του συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης το καλοκαίρι του 2003 με το διεθνές πρότυπο ISO 14001 και η πιστοποίησή του. Ήταν μάλιστα η πρώτη πιστοποίηση περιβαλλοντικής διαχείρισης που δόθηκε σε Ευρωπαϊκό ελαιώνα.

Έτσι από το 2005 η ΟΠ Νηλέας ξεκίνησε παράλληλα και την εμπορία του ελαιολάδου που παράγεται από τα μέλη της, ως προϊόν υψηλής περιβαλλοντικής ποιότητας και υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.

Ο ΝΗΛΕΑΣ έχει διανύσει ήδη μια διαδρομή είκοσι ετών με πολλές επιτυχίες και σημαντικά επιτεύγματα, αλλά και δυσκολίες, απογοητεύσεις και αστοχίες που έγιναν πολύτιμα μαθήματα. Παράλληλα, είναι ένα δυναμικό πεδίο συνεργατισμού σε μια εποχή που οι απειλές και προκλήσεις αυξάνονται, αναδεικνύοντας τη συνεργασία και τις συνέργειες, αναγκαία συνθήκη για τη βιωσιμότητα της ελαιοκαλλιέργειας.

Την τελευταία διετία ο ΝΗΛΕΑΣ πέτυχε να αυξήσει τα μέλη του και παράλληλα να κάνει μια σημαντική ανανέωση. Η οργανωμένη δομή του, η εμπειρία των παλαιότερων σε συνδυασμό με τη νεανική ορμή είναι η καλύτερη εγγύηση για το μέλλον του.

Σήμερα ο ΝΗΛΕΑΣ έχει αναγνωριστεί ως Οργάνωση Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς, έχει 33 μέλη τα οποία καλλιεργούν πάνω από 1200 στρέμματα από τα οποία τουλάχιστον τα μισά έχουν ενταχθεί στην βιολογική καλλιέργεια.


Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση
Αγίου Δημητρίου 26, Χώρα Μεσσηνίας, ΤΚ 24600

Τηλέφωνο
27630-31023

Email
opnileas@yahoo.gr

© 2022 Ο.Π ΝΗΛΕΑΣ